De Voedselbank kan waar nodig producten gekoeld of diepgevroren transporteren en opslaan en zodoende de koelketen in stand houden. Wij bewaken de houdbaarheidsdatum van deze levensmiddelen en streven ernaar binnen 24 uur de aangeboden goederen op te halen. Wij hebben een koelwagen tot onze beschikking en in ons pand in Hoorn een grote koelcel en een aantal vrieskisten voor de opslag van bederfelijke waar. Eenmaal ontdooide bederfelijke producten mogen niet opnieuw worden ingevroren. Dit geldt zowel voor de Voedselbank als voor de klanten thuis.

Voor de Voedselbank is de houdbaarheidsdatum van het voedsel een belangrijk meetinstrument voor de kwaliteit en over deze datum bestaan veel misverstanden. Er zijn twee begrippen voor de houdbaarheid van levensmiddelen: TGT en THT.  Eén van beide staat op alle levensmiddelen. TGT staat voor ‘Te Gebruiken Tot’ en THT voor ‘Tenminste Houdbaar Tot’.

De eerste aanduiding (TGT) is te vinden op producten die snel kunnen bederven zoals zuivel, vlees, gebak, groenten en fruit. Daarbij moet erg goed worden uitgekeken.

De tweede aanduiding (THT) staat op lang houdbare producten. Bij die producten kan de smaak en/of het uiterlijk (bijvoorbeeld de kleur) langzaamaan iets teruglopen. De fabrikant garandeert de volledige kwaliteit van het betreffende product tot de genoemde datum. Maar ook daarna kunnen zulke producten nog tot maanden, soms zelfs jaren over de datum prima gegeten worden.

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft een richtlijn voor THT producten opgesteld speciaal voor charitatieve instellingen zoals de Voedselbank. Hieronder vindt u een uittreksel van die richtlijn die is opgesteld door de VWA in overleg met het Ministerie van Volksgezondheid.

Richtlijn voor de eetbaarheid van producten na de houdbaarheidsdatum [THT]

product                                   hoe lang nog probleemloos te consumeren
* rijst, thee, pasta’s                zeer lang houdbaar (jaren)
* frisdranken                          zeer lang houdbaar (jaren)
* koekjes, chips                      maanden
* groenten/fruit in blik         zeer lang houdbaar (jaren)
* jams en zoetwaren              zeer lang houdbaar (jaren)
* soepen/conserven               zeer lang houdbaar (jaren)
* afbakbrood                           enkele weken
* koffie en thee                        jaar of langer
* fritessaus, ketchup e.d.      enkele maanden of langer

(voor alles geldt: mits de verpakking onaangebroken is)

Zie een volledig overzicht over de houdbaarheidsdatum (THT en TGT)